Radiátor, padlófűtés, mennyezetfűtés, vagy fan-coil? Tettük fel a kérdést Facebook oldalunkon, és a válaszok alapján észrevettük, hogy meglehetősen ismerik a fan-coil berendezéseket. Emiatt úgy gondoltuk, hogy előző fan-coilról szóló cikkünket kiegészítve, még több információt osztunk meg az olvasókkal erről a hűtő-, és fűtő berendezésről.

Mi az a fan-coil?

A fan-coil nagyon hasonlít egy radiátorra, mégis számos tulajdonságában eltér annak funkcionalitásától. Sokak számára nem ismert a fan-coil elnevezés, sokan például ventilátoros konvektornak, termoventilátornak, vagy hűtő-fűtő radiátornak is nevezik. Ez az eszköz nem más, mint egy olyan berendezés ami egy ventilátor segítségével hőcserét végez otthonunkban. Akár egy légkondicionálóhoz is hasonlíthatjuk, mivel szobáinkat fűteni és hűteni is képes egyaránt. A fan-coil belsejében egy lamellás hőcserélő található, ami a ventilátor segítségével keringeti a levegőt. A hőcserélő felület barázdákkal van ellátva, ezzel növelve a hőleadó terület nagyságát, és a készülék hatékonyságát is. Ezeken felül, a fan-coil még egy levegőszűrővel is el van látva, ami arról gondoskodik, hogy a készülék garantáltan friss levegőt fújjon a bent tartózkodóknak. A radiátoros rendszerhez hasonlóan, egy termosztát segítségével tudjuk szabályozni a befújt levegő hőmérsékletét. Így gondoskodhatunk komfortunkról télen, és nyáron egyaránt.

fan-coil Gazdaságos OtthonMiért érdemes ilyen hűtő-fűtő berendezést használni?

A ventilátoros készülékek tökéletesek kondenzációs kazánokhoz, hőszivattyúkhoz, és más számos fűtés rendszerhez is. Mivel alacsonyabb hőmérsékletű vízzel dolgozik a berendezés, mint egy sima radiátor, ezért sokkal gazdaságosabb és megnő a rendszer élettartama is. A hagyományos radiátoros és konvektoros megoldással ellentétben nagyon gyorsan képes felfűteni a szobát, és hatékonyságának köszönhetően könnyen tudja tartani a beállított hőfokot.

Ez a megoldás sokkal esztétikusabb, mint a radiátor. Attól sem kell félni, hogy 1-1 rosszul elhelyezett bútor akadályozza a működését, ugyanis a ventilátornak köszönhetően sokkal gyorsabban, és hatékonyabban keringeti a levegőt, és fűti vagy hűti a levegőt, mint a tradicionális alternatívája. A rendszer használatához kevesebb víz is elegendő, ami ismét segít a takarékoskodásban, és a természetes források megőrzésében.

Nem számít, hogy otthona milyen paraméterekkel rendelkezik, mivel a fan-coil berendezést nem szigorúan a radiátor helyén kell elhelyeznie. Létezik belőle fali burkolatos, vagy burkolat nélküli, mennyezeti burkolatos, és burkolat nélküli kivitel is. Elképzeléseinek megfelelően válogathat a fan-coil típusok közül, így kompromisszumok nélkül gondoskodhat otthonának gazdaságos hűtéséről és fűtéséről.

A rendszer és a készülék ára

Alapvetően a fan-coil ára meghaladja a hagyományos radiátorokét. Ennek ellenére, a beszerelés és a rendszer költsége nagyjából ugyanannyiba kerül. Sőt, még ha azt is figyelembe vesszük, hogy mennyivel takarékosabb ez a berendezés, és még a klíma költségeit is megspóroljuk, akkor hosszútávon sokkal jobban megtérülő befektetés ez a megoldás.