Az ősz közeledtével sokan elgondolkodnak azon, hogyan szeretnék otthonukat fűteni a hideg beköszöntével. A fűtési időszak során fontos figyelembe vennünk, hogy havonta mekkora összeget kell ráfordítanunk otthonunk melegének fenntartására. Ma már számos megoldással találkozhatunk, melyek közül egyre elterjedtebb a fűtés klímával. Vajon megéri a légkondicionálót használni fűtésre? Most kiderítjük!

Egy olajradiátor, vagy egy hősugárzó egyszerű, és praktikus megoldás az átmeneti időszakban, viszont hosszú távon a nagy hideg beköszönte után egyáltalán nem bizonyulnak fenntarthatónak. Mivel ezek az eszközök 1:1 elven működnek, azaz 1 kW elektromos áramból 1 kW fűtési energiát állítanak elő, hatékonyságuk nem éppen a legmegfelelőbb.

Milyen előnyei vannak a klímával való fűtésnek?

1. Olcsóbb, mint a gázfűtés

Sokan gondolják azt, hogy már úgy is rendelkeznek gáz fűtéssel, akkor miért bajlódnának a klímás fűtéssel, és egyébként is rengetegen félnek attól, hogy nagyon megemeli a rezsiköltséget. Ilyenkor fontos kiemelnünk azt, hogy egy megfelelő méretű, és hibátlanul beszerelt klímaberendezés esetén akár szezononként 10-15%-ot is megspórolhatunk a kiadásainkból.

2. Fűtés klímával: Tiszta, környezetkímélő

A fatüzelésű, és gáz-alapú fűtésrendszerekhez képest sokkal tisztább, és környezetkímélőbb a klímás fűtés, hiszen nincsen káros égéstermék. Mivel nem gázzal dolgozik ez a készülék, elkerülhetjük a láthatatlan, de halálos szén-monoxid veszélyét is otthonunkban. Arról nem is beszélve, hogy rendszeres klímatisztítással, és karbantartással gondoskodhatunk arról, hogy az év minden szakában tiszta marad a levegő a helyiségekben, hiszen a klímában elhelyezett szűrő kiszűri a részecske alapú szennyeződéseket. Arról viszont ne feledkezzünk meg, hogy a klíma a szellőztetést nem váltja ki, hiszen a CO2 szintet nem csökkenti, de ennek érdekében otthonunkat egy szellőztető berendezéssel is felszerelhetjük.

3. A készülék télen, és nyáron is használható

A légkondicionálók egyik nagy előnye, hogy télen, és nyáron is alkalmas a megfelelő hőérzet biztosítására. A globális felmelegedés, és a tartósan 30-35 fok fölötti hőmérséklet miatt egyre többen szereltetnek be hűtési céllal klímát az otthonukba. De ha már úgyis ott van, akkor miért ne fűtenénk is azzal a szobákat, ha ráadásul még olcsóbban is jöhetünk ki belőle, mintha gázzal fűtenénk. Viszont ha már a fűtést is klímával tervezzük, akkor érdemes olyan eszközt választani, ami akár -20°C-on is hatékonyan működik.

Milyen értékeket kell figyelembe venni klímaválasztáskor?

Egy megfelelően kiválasztott klíma 1 kW elektromos áramból akár 3-5 kW fűtési energiát is előállíthat, ami azt jelenti, hogy körülbelül egy harmad, és egy ötöd költségen is tudjuk fűteni vele otthonunkat például az olajradiátorhoz, vagy a hősugárzóhoz képest. A hatékonyság megállapítására a COP értéket kell figyelembe vennünk, ami azt a pillanatnyi értéket mutatja, hogy a választott berendezés 1 kW elektromosságból hány kW fűtési energiát állít elő.

Ami a COP értéknél még fontosabb, az az SCOP, vagy más néven szezonális COP, ami egy egész szezonra vetítve mutatja meg ugyanezt az arányt a hazai hőmérséklet ingadozásait is figyelembe véve. Ha H tarifával, azaz egy energiaszolgáltatók által biztosított kedvezményes tarifával szeretnénk működtetni klímaberendezésünket, akkor ennek az értéknek el kell érnie a 4,1 kW-ot, vagy annál többet. Ezáltal a szokásosnál is még olcsóbban gondoskodhatunk otthonunk fűtéséről. Míg a normál tarifákban 1 kW/h 40-45 forintba kerül, addig h tarifával körülbelül 24-25 Ft-ba.

Forrás: https://www.eon.hu/hu/lakossagi/aram/arak.html

Hogyan működik a fűtés klímával, és miért gazdaságos?

A klíma tulajdonképpen egy levegő-levegő hőszivattyú, ami azt jelenti, hogy egyik közegből a másikba szállítja a hőenergiát. Hűtés esetén a benti levegőt egy hőcserélő segítségével lehűti, míg fűtés esetén pedig felfűti azt. A téli időszakban a légkondicionáló kompresszora által felhalmozott hőenergia felelős a benti levegő felmelegítéséért. Mivel elektromos áramot a készülék működtetésére használunk, és nem a hő előállítására, így egy villany, vagy olajradiátorhoz képest négy-, ötször hatékonyabban biztosíthatjuk a benti kellemes meleget.

Milyen klímát válasszak?

Még mielőtt megfelelő tervezés nélkül ráadnánk a fejünket a vásárlásra, ne feledkezzünk meg a hőigény számításról, és persze a megfelelő hőszigetelés meglétéról sem.

Míg általában a hagyományos légkondicionálók is rendelkeznek fűtés funkcióval, de ezeknek a berendezéseknek a hatásfoka, és teljesítménye messze áll a kifejezetten fűtésre is tervezett klímáéktól. A régebbi, hagyományos készülékek +5 fok alatt hatalmas hatékonyság romláson mennek keresztül, addig a specializált, fűtésre is alkalmas készülékek -10 , -15 fok esetén is megfelelően, gazdaságosan dolgoznak.

Mi ajánljuk az inverteres készülékek használatát, hiszen azok alapból gazdaságosabbak, mint az on-off klímák, és ráadásul még a hőcserélőjük ventilátoruk, és a kompresszoruk is nagyobb általánosságban.

Ezek a berendezések akár fő fűtésként, vagy komfort fűtésként is gond nélkül alkalmazhatóak otthonában, akár a teljes fűtés szezon, akár az átmeneti időszak során.

Bármi kérdése van klímával való fűtéssel kapcsolatban, vegye fel velünk a kapcsolatot, és segítünk a megfelelő készülék kiválasztásában!