Új ház építésénél már elvárás az energiatakarékossági feltételeknek való megfelelés. Ezért korszerű hőszigetelési megoldásokat és egyre jobban szigetelő és légmentesen záródó nyílászárókat alkalmazunk otthonunkban, hogy csökkentsük fűtési kiadásainkat. Viszont ezek megakadályozzák a ház légcseréjét. A magas páratartalmat okoznak, ami a helyiségek leghidegebb részein lecsapódnak és csökkentik a hőszigetelés hatékonyságát, és elősegítik a penész kialakulását. Hogyan akadályozható meg ez a folyamat az energiatakarékosság megtartásával? Cikkünkből megismerheti a legjobb automatikus párakezelési megoldásokat.

Az ablakon csorgó víz, a sarokban megtelepedett penész, és a dohos levegő nem éppen a megtestesült álomház árulkodó jelei. Fontos, hogy otthonunk megfelelően szellőzzön, viszont ezt teljesen megakadályozzák a manapság használatos korszerű, szinte légmentesen záró ablakok, ajtók és a hőszigetelés. Mivel a falakon és a réseken keresztül a levegő nem tud cserélődni, ezért az otthoni tevékenységeinkből eredő (főzés, fürdés, növények tartása, mosás, teregetés, sőt, még a lélegzés is) páratartalom a négy fal között reked. Ezzel megemelve a páratartalmat, a szén-dioxid szintet, ami hosszú távon penészesedést eredményez, illetve még egészségtelen is minden bentlakó számára.

párakezelés

Még mielőtt rátérünk arra, hogy hogyan kezeljük automatikusan a párát, nézzük meg azt is, hogy a tradicionális ablaknyitogatós szellőztető megoldás miért nem nyújt hosszútávú, és tartós megoldást erre az állapotra:

  1. Használatával bejön a szobába a por, a pollenek és a szmog
  2. Télen kiengedjük a meleget, így megnő a fűtésszámla
  3. Nem tudjuk szabályozni a kijutó pára mennyiségét
  4. Nem tudjuk pontosan, hogy meddig kell nyitva hagyni az ablakokat
  5. Csak átmeneti megoldás, mert csupán már a leheletünktől emelkedik a páraszint
  6. A főzés és a fürdés jelentősen emeli a páraszintet, így minden alakalom után ki kellene nyitnunk az ablakokat
  7. Naponta 5-6 alkalommal kellene teljesen kinyitni az ablakot az optimális páratartalom érdekében télen-nyáron, ami egy cseppet sem fenntartható megoldás

Mekkora az ideális páratartalom és szén-dioxid szint egy otthonban?

Az ideális páratartalom egy helyiségben 40-60% közé esik. Persze azt is figyelnünk kell, hogy a szobahőmérséklet se legyen túl alacsony, vagy túl magas, mert a közérzetet ez a két tényező nagymértékben befolyásolja. Véleményünk szerint a helyiségenkénti 20-22°C kényelmes hőérzetet nyújt megfelelő páratartalom mellett. Olyan helyiségben ahol kisbabák is vannak, ez az érték akár lehet 23-24°C is. Viszont ahol a gyerekek már nagyobbak és szeretnénk ökológiai lábnyomunkat csökkenteni, ott bőven megelégedhetünk az elsőként említett hőmérséklettel.

Érdemes otthonunkat felszerelni szén-dioxid és páratartalom érzékelőkkel, hogy folyamatosan tudjuk figyelni ezt az értéket a komfortunk érdekében. Az érzékelőket okos otthon rendszerekkel kiegészítve az egész otthon épületgépészete automatikusan szabályozhatóvá válik, ami nagyban növeli a lakók komfortját, életminőségét, nem beszélve a ház értékéről. Okos otthon témáról bővebben itt olvashat.

Ez az érték leginkább hangsúlyosság válik a téli hónapok során, amikor odakint az összes vízmolekula megfagy, és a benti páratartalom akár 20%-ra is leeshet. Ez viszont már egy egészségtelen érték, ami akár orrvérzést, bőr-, szem-, és nyálkahártya-szárazságot okozhat. Gyermekeknél akár a croup vagy asztma kialakulásához is hozzájárulhat.

A friss levegő szén-dioxid szintje 0,04%. A helyiségekben lévő ideális szén-dioxid szint körülbelül 500-900 ppm körül alakul, hiszen 1000 ppm felett már fáradtságot, rossz közérzetet és a koncentrációs képesség csökkenését eredményezi.

Párakezelés automatikusan? Hogyan?

Többféle megoldást is alkalmazhatunk az ideális pára-, és szén-dioxid szint fenntartására. Ilyen eszközök például a hővisszanyerő szellőztető berendezések, amik lehetnek páravisszanyerősek is (entalpiás), vagy akár egy központi párásító készülék.

Entalpiás hőcserélő szellőztető berendezés

Ez a készülék nem csak az otthonból kiszívott elhasználódott levegő hőjét adja vissza a frissen érkező szúrt levegőnek, hanem a szennyezett levegőből kinyert páratartalmat is. Ezzel a megoldással gondoskodhatunk arról, hogy otthonunkban ne csökkenjen le túlságosan a páratartalom. Az, hogy mekkora teljesítményű szellőztetőre van szükség függ az otthon légköbméterétől, és a benne tartózkodó személyek mennyiségétől. Egy 340m3-es otthonban 4 bentlakó esetén például megfelelő a 120 m3/h, teljesítményű entalpiás szellőztető, amivel 50-60% között lehet tartani a a páratartalmat.

Viszont nagy hidegben az entalpiás betét sem megoldás, ugyanis tapasztalatunk szerint a házban nem termelődik annyi pára, hogy az kompenzálni tudja a kinti száraz levegő párásítását. Erre megfelelő az aktív párásító, amiről alább is olvashat. Azt itt érdemes megemlítenünk, hogy entalpiás készülékek esetén kevesebb ráhatásunk van a helyiségenkénti páratartalomra, mint például egy nem entalpiás hővisszanyerő készülék esetén, ami külön aktív párásító készülékkel van egybekötve (ami a második képen is például látható). Ebben az esetben még különböző aromákkal is illatosíthatjuk otthonunk levegőjét.

Aktív párásító készülékek

Az egyszerű párásító készülékek olyan helyiségekben is könnyűszerrel alkalmazhatóak, melyek alapvetően nem rendelkeznek aktív párásítószellőztető berendezéssel. Sok otthonban például a nagy hidegben leesik a páratartalom 25%-ra. Ilyenkor ez a készülék egyszerűen tudja orvosolni a problémát. Viszont hatékonysága messze nincs akkora, mint egy központi párásítónak.

A párakezelés automatizálása érdekében a legjobb megoldás a központi aktív párásító, ami beleköthető a nem entalpiás hővisszanyerő rendszerbe. Ezzel a megoldással a páratartalmat már pontosan be tudjuk állítani.

Amire figyelni kell a párakezelés során…

Többen panaszkodtak már arra, hogy nem páravisszanyerő (nem entalpiás) szellőztető esetén a benti páratartalom 50% alá esik abban az esetben, ha a szén-dioxid eliminálására van optimalizálva a rendszer. A megfelelő méretezés mellett a megfelelő működtetésre is oda kell figyelnünk, mert ideális esetben egy ilyen berendezés nem szárítja ki a házat még ilyen szituációban sem.

Ezért a következő faktorokat figyelembe kell venni bármilyen szellőztető használata esetén:

  1. Ne használjuk a szellőztetőt indokolatlanul nagy teljesítményen. A 30m3/h/fő érték meghaladása akár túlszellőztetést is okozhat.
  2. Mindig vegyük figyelembe az otthontartózkodók számát. Ugyanis a fokozat szempontjából nem mindegy, hogy egyedül, vagy öten tartózkodunk az otthonban. Erre tökéletes megoldás például a már fentebb is említett okos otthon, ami a kibocsátott CO2 szint szerint kapcsolja a szellőztető fokozatát.

Mindent összevetve, egy otthon folyamatos szellőztetése nagyon fontos a penész megtelepedése, a vízfoltok, a hőszigetelés átnedvesedése, és az egészségügyi problémák elkerülése érdekében. Ezek a készülékek gondoskodnak a friss levegőről, a kellemetlen szagok gyors elillanásáról, illetve a megfelelő pára-, és szén-dioxid szint fenntartásáról.