Hővisszanyerő szellőztető készülék vásárlásakor rengeteg szempontot kell figyelembe vennünk. A ház méretétől kezdve, a teljesítményen át a termék szabványáig. Laikusként számos hibába eshetünk bele a kiválasztási folyamat során, ha nem rendelkezünk a megfelelő szaktudással, vagy szakmai segítséggel. Ebben a cikkünkben végigvezetjük az Önnek megfelelő készülék kiválasztásának ösvényén, hogy elégedetten dőlhessen hátra új gépezeti rendszere eredményei láttán.

Mit kell figyelembe vennem, hogy megtaláljam a nekem való hővisszanyerőt?

  1. A ház mérete
  2. A lakók száma
  3. A készülék teljesítménye
  4. Hangcsillapítás
  5. A hőcserélő hatásfoka
  6. Fagyás elleni védelem
  7. Megfelelő automatizálhatóság

Nézzük át ezeket a tényezőket egyesével!

1. A ház mérete

Csomagajánlat szellőztetés Gazdaságos Otthon

Nem is kérdés, hogy otthona mérete az egyik legfontosabb mércéje új gépészeti berendezésének. Az, hogy otthona hány négyzetméteres, és mekkora a légköbmétere, egy alapvető adat, amit tudnia kell, amikor hővisszanyerőt vásárol. Egyszerűen ez határozza meg, hogy mekkora mennyiségű levegőt kell cserélnie a központi légcsatornázható készüléknek. Ha házunk méretéhez képest túl nagy teljesítményű gépet vásárlunk, akkor feleslegesen akár száz ezreket is “kidobhatunk az ablakon”, mivel készülékünk kapacitása nem lesz kihasználva, vagy akár túl szellőztetheti otthonunkat. A másik véglet, ha nem otthonunk méretének megfelelő készüléket vásárlunk pedig az, hogy a házban keletkezett párát, szennyezett levegőt és szagokat nem lesz képes megfelelő mértékben elszívni. Ez a gép túl magas fokozaton való használatát eredményezi, ami növeli az elektromos fogyasztást, csökkenti a hővisszanyerés hatásfokát és csökkentheti az élettartamát is.

Webshopunkon most már csináld magad csomagajánlatokat is talál, melyek a ház négyzetmétere alapján vannak összeállítva, így egyszerűen ki tudja választani, hogy Önnek melyik csomag a legmegfelelőbb.

Megnézem a szellőztető gépeket

2. A lakók száma

Az, hogy mennyien tartózkodnak a házban azért lényeges, mert ez (is) fogja meghatározni az óránként szükséges tiszta levegő mennyiségét. Átlagosan egy embernek 30 m3/h levegőre van szüksége, ezért ha ezt a számot beszorozzuk a bent tartózkodók számával, megkapjuk azt is, hogy ideálisan mekkora teljesítményű eszközre lesz szükségünk. Viszont önmagában ez az egy számítás nem elég, hiszen ahogy a fentebbi listában látta, sokkal több adattal kell rendelkeznünk, hogy megtaláljuk a megfelelő hővisszanyerő készüléket.

3. A készülék teljesítménye

Ez az az adat, amit össze kell egyeztetnünk az előző két lépés során kiszámolt légmennyiséggel. Viszont arról se feledkezzen meg, hogy a készüléknek nem csak a keletkezett szennyezett levegő cseréjéről kell gondoskodnia, hanem azt el is kell szívnia, illetve a frisset vissza is kell juttatnia a megfelelő helyiségekbe a légcsatornán keresztül. Ezért számításba kell venni a légcsatornában kialakult ellenállást is. Sok gyártó a leírásban például 0 PA elméleti maximális légszállítást tüntet fel, azonban a körülmények változásától függően ez az adat nem felel meg a valóságnak.

Annak érdekében, hogy megnövelje készüléke élettartamát, csökkentse zajszintjét, és a fordulatszámot is a kívánt értékek között tartsa, mindenképpen ellenőrizze le a készülék légszállítását közepes fordulatszámon.

4. Hangcsillapítás

A megfelelő készülék kiválasztásakor arra is szánjon időt, hogy ellenőrizze a berendezés, illetve a légcsatorna-rendszer hangcsillapítását. Ugyanis ha nem megfelelő zajszűrővel rendelkezik az új hővisszanyerő szellőztető rendszere, akkor a gép hangja még a szobákban is hallható lesz. Minden esetben a gép után hangcsillapítót kell beszerelni a friss levegő befúvás és a használt levegő elszívás ágába. A csillagpontos rendszer kialakítása is fontos, hogy egy  hangosabb beszélgetés ne hallatszódjon át egyik szobából a másikba.

5. A hőcserélő (rekuperátor) hatásfoka

Ha ez a sok tényező még nem lenne elég, akkor beszéljünk egy kicsit a készülék hatásfokáról is. A legmagasabb hatékonysággal rendelkező hőcserélő készülékek ellenáramú kialakítással rendelkeznek. Az ilyen gépezeteknek viszont meglehetősen nagy helyigénye van, ezért a legtöbb gyártó kereszt-ellenáramú berendezések gyártásával foglalkozik, mert azok lakossági felhasználásra is jobban alkalmasak. Ebben az esetben a méret a hatásfok ellenségévé válik, mivel a kereszt-ellenáramú kialakítással nem lehet ugyanazt a hatékonyságot elérni.

A hatékonyság csökkenése abban mutatkozik meg, hogy a benti szennyezett levegő hőjét a rekuperátor, azaz a hőcserélő, nem akkora arányban képes visszaadni a friss levegőnek, mint egy drágább készülék. Ilyen esetben a bentlakók akár hűvösebb, télen kellemetlenebb beáramló levegővel találkozhatnak otthonukban. Mi mindenképpen azt ajánljuk, hogy 90% hatékonyság feletti terméket válasszon, mint például a Brookvent AirCycle gépezetei, amik 92%-os hatékonysággal rendelkeznek.

6. Fagyás elleni védelem

Hazánk klímája miatt nem szabad megfeledkeznünk a megfelelő fagyvédelemről sem. Olyan szellőztető gépet kell választani, ami automatikus fagyvédelemmel van ellátva,ez megakadályozza, hogy jégkristályok alakuljanak ki  hőcserélőn belül, ami károsítaná a műanyag lamellákat. Érdemes hőmérséklet szabályzós elektromos előfűtőt is használni a kinti hideg levegő részleges előfűtésére, így még nagyobb komfort érhető el a szellőztetésnél. Így el is érkeztünk utolsó pontunkhoz, ami a legkevésbé sem elhanyagolhatatlan szempont, amikor hőcserélő rendszer vásárlására kerül a sor.

7. Megfelelő automatizálhatóság

Végül, de nem utolsó sorban, mindenképpen ki kell térnünk az automatizálhatóság kérdésére is. Ez azért annyira lényeges, mert automatizmusok hiányában a bentlakóknak kell maguknak állítaniuk a hőcserélő fordulatszámát. Ez több hibához is vezethet, ugyanis leginkább ilyenkor szoktak az emberek megfeledkezni arról, hogy a lakásban nem mindig ugyanannyi ember tartózkodik, ezért nem javasolt folyamatosan ugyanazt a fordulatszámot használni a gépezeten.

A legtöbb Brookvent gépen páratartalom érzékelő van, ami ha a házban nagy páratartalmat érzékel, automatikusan magasabb fokozatra kapcsol, ezzel gyorsabban kiszívja a párát. Ez sokszor hosszan tartó fürdés, főzés során jön jól.

A legideálisabb, ha a hővisszanyerő szellőztetőt a kibocsátott szén-dioxid ppm értéke alapján automatizáljuk, így magasabb ppm szint esetén magasabb fordulatszámmal fog a készülék dolgozni. Ezt kivitelezhetjük egy okos szén-dioxid érzékelővel, vagy egy multiszenzorral, ami nem csak szén-dioxid szintet, de fényt, mozgást, rezgést, és hőmérsékletet is érzékel, ezáltal máris okosabbá tehetjük otthonunk gépészetét.

Az érzékelőn kívül szüksége lesz egy okos vezérlőre és egy okos otthon központra, amit mi igény szerint beszerelünk Önnek, ha nálunk vásárolja hővisszanyerő szellőztető rendszerét. 

Megnézem a szellőztető gépeket