Ha otthonodba szellőztető rendszert építesz, akkor kiemelt figyelmet kell fordítanod a szűrők tisztítására, hogy évek múltán is ugyanolyan tiszta levegőt lélegezhess be, mint aznap, amikor elsőként bekapcsoltad a rendszert. Miért fontos a szellőztető rendszeres karbantartása? Milyen anyagokat fog fel a szűrő és milyen gyakran kell kicserélned őket? A cikkből megtudod!

Hogyan tudja növelni a Te és a családod életminőségét egy hőcserélő szellőztető berendezés?

A hővisszanyerős szellőztető gép feladata az épületből elszívott szennyezett, és szén-dioxid dús levegő hőjének visszanyerése, és az így kinyert hő átadása a friss, szűrt levegőnek, mely a helyiségekbe a befúvó pontokon bevezetésre kerül. A szellőztető gép jelentősen csökkentheti a ház fűtési költségét, hiszen 93%-os hatásfokával az elszívott levegő hőjét majdnem maradéktalanul képes visszajuttatni otthonodba, így sokkal kevesebbszer kell bekapcsolnod a fűtésrendszert a komfortos hőérzet megtartása érdekében.

Ezen felül egy szellőztető rendszer nagyban növeli otthonod értékét, ezért drágábban is eladhatod később, ha arra kerülne a sor. Arról nem is beszélve, hogy az elszívó pontokon a szellőztető berendezés beszívja a szennyezett levegőt, ezzel együtt a koszt, és a port is, ezáltal javítva a lakás, ház vagy iroda levegőjének minőségét. Egy ilyen időtálló és gazdaságos épületgépészeti rendszer segítségével megfeledkezhetsz hónapokig a portalanításról, és már otthonodba való belépés után érezni fogod a levegő minőségének emelkedését mások otthonával szemben.

Sőt, a hővisszanyerős berendezés megszüntetheti a magas páratartalmat, megoldás az atkák, gombák és a penész megtelepedése ellen, ezért az asztmában, allergiában szenvedőknek kiemelten ajánljuk. Nagyszerű megoldás a lakás vagy iroda páratartalmának szabályozására. A megfelelő érzékelőkkel összekötve kiválóan automatizálható vele egész otthonának szellőztetése.

Milyen anyagokat szűr meg a hővisszanyerő készülékben található szűrő?

Brookvent szűrőA szűrőket a szellőztető készülékben találhatod két oldalon, ahogy a kép is ábrázolja. A szűrő célja, hogy megtisztítsa a magas nedvesség-tartalmú elszívott levegőt, ami a konyhából vagy a fürdőszobából érkezik, valamint a friss levegőt, ami odakintről érkezik. Ezáltal csökkenti a benti páratartalmat, és meggátolja a kinti szmog, szálló por és pollenek bejutását az otthonodba. Ezen felül megakadályozza, hogy olyan részecskék jussanak be házad belsejébe, melyek tönkretehetik annak szerkezetét.

G3 típusú szűröket találhatsz a Brookvent hővisszanyerő készülékekben, amik megszűrik a durva-anyagú kosz, vagy a 10 µm-nél kisebb részecskéket. Ezek a részecskék lehetnek például poratkák, szálló hamu, emberi-, vagy állati eredetű szőr és bőr sejtek.

Miért fontos a szűrő csere és a szellőztető karbantartás?

Brookvent szűrő

Ahogy ezen részecskék bejutását meggátolja a szűrő, az idővel eltömődik vagy megtelítődik velük, így nem tudja 100%-ban ellátni funkcióját. Ezáltal a porszemcsék bekerülnek a motorba és lerakódnak a szellőztető gép alkatrészeire, mint például a ventilátor lapátja, ami megrövidíti a berendezés élettartamát. Ennek következtében a hővisszanyerésért felelős részek eltömődnek, az ellenállás megnövekszik, lecsökken a légáramlás és a hatékonyság. Ezek a tényezők pedig végül a belső levegőminőség rovására mehetnek.

Ebből kifolyólag fontos, hogy a szűrők rendszeresen és a megfelelő időközönként cserélve legyenek. Mi évente ajánljuk a szűrők cseréjét, ahogy maga a Brookvent gyártó is, ezáltal biztosítani lehet a rendszer optimális működését.

Vajon mindenki időben gondoskodik a szerkezet karbantartásáról?

A Brookvent 2018-ban elvégzett felmérései szerint, a hővisszanyerő szellőztető rendszert vásárlók közül az emberek 96%-a vagy kézzel tisztítja a cserélhető szűrőt, vagy nem foglalkozik a szűrő tisztításával egyáltalán. További elemzések után arra világítottak rá, hogy a felhasználók közel 75%-a egyáltalán nem cseréli ki a szűrőket.

Ezért mi is kialakítottunk egy értesítési rendszert, hogy senki se feledkezzen meg az éves karbantartás idejéről. Minden ügyfelünket e-mailben értesítünk, amikor időszerűvé vált esetükben a rendszer tisztítása és a szűrők cseréje.

Nem csak a szűrő, de a beszívó rácsok tisztasága is kiemelt fontosságú

beszívó rács szellőztető

A beszívó rács a főfalon akár már pár hónap múlva úgy nézhet ki, mint amit itt a legutolsó képen láthatsz. Itt jön be a friss levegő a házba, tehát ha ez el van tömődve, akkor nincs megfelelő légcsere, hiába tiszta a szellőztetőgép szűrője és hiába kapcsolj a gép nagyobb fokozatra. A kifúvó ráccsal ilyen gond nincs, az nem koszolódik el. Ezért nagyon fontos, hogy megfelelő figyelmet fordítsunk mind a szellőztetőn belül elhelyezett szűrők, mind a beszívó rácsok tisztaságára.