Egy új otthon megépítéséhez, vagy a gépészeti felújításhoz elkerülhetetlen a megfelelő gépészeti terv megléte. Pontosan miért fontos, és miket kell tartalmaznia? Erről kérdeztük Hargitai Gergelyt, cégünk üzletág vezetőjét.

Mikor fontos a gépészeti terv?

Gépészeti terv akkor szinte elengedhetetlen, ha komplex fűtési, hűtési rendszerünk lesz a házban és szeretnénk, hogy az egyes gépészeti elemek ne zavarják, ne akadályozzák egymást, illetve hogy elférjenek egymástól. Ha valaki biztosra akar menni, hogy otthonában garantáltan minden gépészeti eszköz a legmegfelelőbb helyre kerüljön, és hogy nem lesz probléma velük a mindennapi használat során, elkerülhetetlen, hogy rendelkezzen egy ilyennel.

Sokszor találkoztunk már olyan ügyfelekkel, akik segítségért fordultak hozzánk, mert az előzőleg választott épületgépészeti cégü hanyag munkát végzett, és számos kellemetlen helyzettel találkoztak hűtés-, fűtés-, vagy szellőztető rendszerüket illetőleg. Ilyen esetekben az előző vállalkozó vagy nem készített gépészeti tervet, vagy hibásan készítette el azt, ami extra költséggel jár a megrendelőnek, és negatív visszhanggal a kiviteleőznek, és persze nem beszélve arról, hogy több időbe telik a kivitelezés, mint ami eredetileg tervezve volt.

Mit kell egy gépészeti tervnek tartalmaznia?

Vegyünk egy életszerű példát. Mennyezet fűtő/hűtő panelok alkalmazása esetén csak korlátozottan lehet a szellőztetés csövet elhelyezni (lehet nincs neki hely), vagy a befúvó/elszívó pontok nem jó helyen lesznek, mivel ott egy fűtő panel helyezkedik el. Gépészeti tervben meg kell határozni a gép helyét (mosókonyha, gépészeti helyiség, garázs, stb), meg kell határozni a házban haladó befúvó és elszívó flexibilis csövek (NA75mm) irányát, elhelyezkedését.

Ezen felül fontos a helységekben a megfelelő befúvó és elszívó pontok pontos meghatározása (lámpakiosztás, design figyelembevételével). Meg kell határozni a kinti friss levegő beszívásának és az elhasznált levegő kifúvásának helyét (pl. oldalhatáros, szomszéd felé néző épületnél nem fújhatunk ki és nem ajánlott a beszívási pont létesítése sem, nem is beszélve arról, hogy a rácsot tisztítani kell időközönként).

Egyes szakágakkal össze kell dolgozni, hiszen a gépnek szüksége van villanyra (villanyszerelő), lefolyó csőre (vízszerelő), helyre (pl a gépészeti helységben, ahol más eszközök is lesznek). Ha nem rendelkezünk tervvel könnyen összeütközésbe kerülhetünk (szó szerint) más szakágak érdekeivel, kivitelezési megoldásaival. Terv nélkül is megoldható a kivitelezés, de nagy odafigyelést és együttműködést igényel. Ez esetben mindenképpen olyan céget válasszon, aki már több éve hasonló rendszereket telepít.

Terv készítésének menete

Cégünk is készít gépészeti tervet minden egyes projekt előtt. Így kollégáink kiutaznak a helyszínre, felmérik a terepet, és a megrendelés és a szükséges épületgépészeti rendszerhez mérten megállapítják a szükséges gépek és kiegészítő eszközök pontos helyét, elhelyezését és irányát.

Ha Ön is új házat épít, vagy a felújítást tervezi, vegye fel bátran velünk a kapcsolatot, és segítünk már a tervezés fázisban is. Ismerkedjen meg eszközeinkkel, melyeket nap mint nap használunk, és ajánlunk ügyfeleinknek a webshopunkból.