Egyik Facebook csoportunkban merült fel a kérdés, hogy hogyan néz ki a szellőztető készülékek szobai nyílását eltakaró alkatrésze, azaz az anemosztát, vagy más néven légszelep. Többféle anemosztát is létezik anyagát, méretét, formáját és színét tekintve. De hogyan választhatod ki az otthonod stílusának legmegfelelőbb darabot? Nézzük meg!


Az épületgépészeti rendszereket és annak kiegészítőit esztétikai szempontból is meg kell vizsgálni, hiszen a szobában látható alkatrészeknek a lehető legjobban bele kell olvadniuk a környezetbe, szinte észrevehetetlenül kell ellátniuk funkciójukat. Egy oda nem illő, ormótlan, esetleg ódivatú darab könnyen elronthatja a szoba összképét, ami kellemetlenséget okozhat a lakóknak, mert az nem fog teljesen megfelelni elképzeléseiknek.

1. Mire való az anemosztát/légszelep?

A szellőzőrácsok azt a célt szolgálják, hogy a ki-, és befúvás során elősegítsék a légáramlást, valamint a lehető legesztétikusabban védjék a szellőző rendszerekhez szükséges nyílásokat. Legyen szó akár ipari-, akár lakossági felhasználásról, az anemosztátok szinte láthatatlan pajzsként vesznek részt a légkondicionálók, vagy szellőztető berendezések működésében.

2. Milyen típusai vannak az anemosztátnak?

szellőzőrács gazdaságos otthon

Három főbb csoportra oszthatjuk az anemosztátokat, mégpedig festett fémből, műanyagból, vagy alumíniumból készült darabokra. Melyiket, mikor érdemes használni? Erre a kérdésre az elemek felhasználási területe adja meg számunkra a választ. Kültéri felhasználás, vagy az átlagosnál nagyobb terhelés esetén a fém szellőzőrács használatos, hiszen anyaga miatt időtállóbb, strapabíróbb, és jobban ellenáll az időjárási viszontagságoknak, mint a műanyag párja. A műanyag szellőzőket leginkább beltérben alkalmazzák. Ezen felül találkozhat olyan kivitelekkel is, melyek már a csőcsonkkal is egybe vannak építve.

3. Méretek, színek, formák

Szerencsére a légszelep már különböző méretben, színben és formában is kaphatóak, így nem kell sokáig  keresgélned, hogy megtaláld a számodra megfelelőt. Sok gyártó akár egyedileg méretezett légszelepeket is készít, ilyen igény felmerülése esetén mindenképpen kérj további információt kollégáinktól.

Ahogy már fentebb említettük, a szellőztető berendezés használatakor nem csak a hibátlan és zavartalan működés, és a tökéletes kivitelezés a fontos, hanem az is, hogy annak látható alkatrészei vizuálisan is hozzájáruljanak a szoba összképéhez. A legtöbb gyártó cég már ezt a modern felhasználói igényt is figyelembe veszi, ezért sok anemosztát már kapható változatos színekben egyaránt.

anemosztát

A formavilágot szemügyre véve leginkább hosszú, négyszögletes, vagy kerek légszelepekkel találkozhatunk.

Sok kivitel már állítható tárcsával, és ellen kerettel is rendelkezik, ezzel is garantálva a lehető legjobb teljesítményt, még nagynyomású rendszerek esetén is. Az alumínium anemosztátok már gyárilag rendelkeznek egy beépített légmennyiség szabályzóval és fix, vagy állítható lamellákkal, melyek a levegő irányát határozzák meg.

Találkozhatsz padlóra, falra, vagy plafonra szerelhető darabokkal is, melyek szükségességét a gépészeti terv fogja megmutatni. Sok esetben viszont nem megoldható a padlóra, vagy falra szerelés, ilyenkor a szakemberek ajtóra szerelhető szellőzőket alkalmaznak. Ezt a módszert leginkább konyhában, vagy fürdőszobában használják.

Bármilyen kinézetű légszelepet is választasz, a legfontosabb, hogy a rendszer megvásárlása és kiépítése előtt konzultálj egy szakértővel, aki egy profi gépészeti tervet is készít számodra, és az alapján valósítja meg légkondicionáló, vagy hővisszanyerő szellőztetés rendszeredet.

Ha úgy érzed, hogy elakadtál a keresgélés során, tanácsra, vagy szakértői segítségre van szükséged, ne hezitálj, keresd fel kollégáinkat a megadott elérhetőségeink egyikén, vagy Facebook oldalunkon!