Az otthonunk egyik, ha nem a legfontosabb kiszolgáló egysége a gépészet, azon belül is a hűtés, fűtés, szellőztetés, melegvíz előállítás. Nagyon fontos, hogy megfelelő rendszert használjunk, de egy megfelelő rendszerből lehet tökéletest is csinálni. Hogyan? Cikkünkben leírjuk, hogy az épületgépészeti rendszeredet hogyan tökéletesítheted okos otthon vezérléssel. Garantáltan olyan lehetőségeket is fogsz most olvasni, amikről eddig még nem hallottál.

Hogyan vezérelhető a gépészet?

Például úgy, hogy egy okos otthon vezérléssel intelligenssé tesszük. Ez azt jelenti, hogy nem fűtünk, nem hűtünk felesleges, nem használt szobákat (zónákat), nem melegítjük a vizet 60 fokra, hogy aztán hideg vízzel keverve tegyük elviselhetővé a kezünknek, testünknek.

Hővisszanyerős szellőztetővel kombinálva 15-20% energiamegtakarítás is elérhető amellett, hogy éjjel-nappal friss levegőnk lesz az otthonunkban. Felkeltettük az érdeklődésedet? Akkor a továbbiakban elolvashatod a részleteket is.

Hogy működik az épületgépészet vezérlés?

Szinte mindegyik rendszert lehet okosítani, csak megfelelő okos eszköz kell hozzá. Vezérelni tudunk kazánt, keringető szivattyút, keverőszelepet, osztó-gyűjtő szelepet, légcsatorna szelepet, radiátort, elektromos radiátort, hőszivattyút, split klímát, központi klímát, fan-coil-t, infrapanelt.

légkondicionálóA készülékekhez szükséges vezérlők beszerzése után már csak tudnia kell az okos otthon központnak azt, hogy melyik szobában hány fok van, illetve mennyit szeretnénk, hogy magától kezelhesse rendszerünket. Ezt az egyik multiszenzorunkkal oldjuk meg. Ebből zónánként leteszünk egyet, ami állandóan jelenti a hőmérsékletet, fénymennyiséget, páratartalmat, mozgást. Sőt, komolyabb szenzorunkkal a mérgező gáz jelenlétét, illetve a CO2 ppm értékét is mérni tudjuk. Ezek alapján a központi vezérlő pontosan tudni fogja, hogy melyik zónában milyen értékek vannak, mi  pedig azt, amit elvárunk otthonunkban. Elvárásainkat a központi platformba beállítva elérhetjük, hogy a nap 24 órájában mindig a lehető legjobb, az elvárásainknak és a környezeti tényezők változásának megfelelően vezérelje otthonunk hűtését, fűtését és szellőztetését is.

Így már van egy spórolós gépészetünk, ami a meleg vizet is automatikusan keringeti pont akkor, amikor nekünk kell, hogy ne kelljen percekig hideg víznek folynia a csapból. Ezzel is gondoskodhatunk arról, hogy spóroljunk a vízfogyasztásunkkal, ami nem csak a rezsiszámlának, hanem a környezetünknek is jót tesz.

Milyen további lehetőségek rejlenek benne?

A történetnek még koránt sincs vége. A mozgásérzékelő szenzor folyamatosan figyeli, hogy melyik szobát hogyan, mikor használjuk, így egy dolgozószoba, vagy vendégszoba, ami ritkán van használva, beavatkozás nélkül mérsékelten lesz csak fűtve/hűtve, további spórolást elérve nekünk. Ugyanígy egy meleg nyári napon, amennyiben motoros zsaluzia, redőny van használva az otthonunk ablakán, a rendszer megpróbál előbb árnyékolni annak mozgatásával, és csak aztán klímát indítani, hogy a számunkra megfelelő hőmérsékletet előállítsa. Látod már, hogy mennyivel egyszerűbb így a mindennapi feladatok ellátása, ha nem kell még otthonod komfortjának fenntartásával is foglalkoznod?

A szellőztető rendszer több fordulaton működik, általában egy minimális sebességgel állandóan megy, hogy a friss levegő éjjel is meglegyen. De ezt a megoldást mi tovább finomítottuk, és akár nálad is megoldhatjuk. Co2, páraérzékelőket, illetve mozgásérzékelőket helyezhetünk el a nappaliban, fürdőben, wc-ben, háztartási helységekben, hogy bizonyos értékeket figyelve a szellőztető gyorsabb fordulaton működjön.

Gondolj csak bele… esti, reggeli zuhanyzás…párás tükör? Hamar leomlik a festék a falról? Penésszel küzdesz már évek óta? Olajban sütés, odaégetett étel vagy egyéb kellemetlen szagok? Wc használat után félórás szellőztetés? Családi összejövetel alatt fáradtság, fejfájás (amit ugye tudod, hogy nem csak a kialvatlanságod okozza, hanem a magas CO2 szint is)?

Ezeket a problémákat mi mind a gépészet automatikus vezérlésével orvosoljuk. A szellőztető berendezés egy program alapján dolgozik és tanul, felesleges nem járatja a gépet, de ha kell, bedobja magát és pillanatok alatt friss illatot, és levegőt szállít a számunkra a flexibilis, anti-allergén és antisztatikus csöveken keresztül.

Ha további kérdéseid vannak otthonod gépészetének vezérlésével kapcsolatban, vagy egyik szakértőnkkel szeretnél beszélni, hogy megtudd a Te otthonodban ez hogy vitelezhető ki, keress fel minket bátran!