Az elektromos padlófűtés néhány évvel ezelőtt még luxus megoldásnak számított. Manapság viszont már egyre szélesebb körben használják családi házakban is, akár mint másodlagos komfort fűtés, akár mint elsődleges fűtési megoldás. Rengeteg kérdés lengi körbe az elektromos padlófűtés témakörét, melyeket most megválaszolunk cikkünkben!

Az elektromos padlófűtés elsőként az iparban jelent meg kültéri használattal, mint elsődleges hó-, és fagymentesítő megoldás. Az évek elteltével a szakemberek és a gyártók is rájöttek, hogy ezt a technológiát beltérben is lehetne alkalmazni a régi típusú gázfűtések, vagy olajradiátorok kiváltására. Kiépítése gazdaságosabb, de környezetkímélőbb alternatívaként kezdték el alkalmazni lakossági felhasználásra is napelemmel kiegészítve.

Mik az elektromos padlófűtés előnyei?

elektromos padlófűtés Gazdaságos OtthonEnnek az alternatív fűtési megoldásnak az egyik legfontosabb előnyei közé tartozik, hogy elsődleges fűtésként használva nem szükséges a házba bekötni a gázt, így már ezzel induláskor rengeteget spórolhatunk. Így például ez olyan otthonokba is kiváló megoldás lehet, ahol valamilyen okból kifolyólag nehézkes lenne a gáz bekötése. Ezt a gondolatmenetet folytatva fontos kiemelni azt is, hogy nem szükséges hozzá kazánház vagy gépészeti helyiség, így otthonunkban helyet is spórolunk. Sőt, még kéményt sem kell hozzá kiépíteni.

Kivitelezése meglehetősen gyors, szakemberek akár 1-2 nap leforgása alatt végezhetnek a projekttel, persze ez a lakás méretén is múlik.

Tökéletes megoldás felújítás alatt álló otthonokba, és új építésű házakba is. Akár a régi fűtés rendszer teljes kiváltására is alkalmas, és ha a jövőben megújuló energiaforrások használatát tervezed, mint például a napelem, elektromos padlófűtésed teljesen kompatibilis lesz azzal is.

Nem igényel karbantartási munkálatokat. Még felújítás esetén sem kell nagy bontó munkálatokba kezdened. . Pár milliméteres vékonyságának köszönhetően nem vesz el nagy területet otthonodból, akár csemperagasztóba is telepíthető, így közvetlen a hidegburkolatot melegíti.

Esztétikai szempontból sem utolsó megoldás, hiszen felületfűtés lévén teljesen láthatatlan, így nem akadályozza az elképzeléseidnek teljesen megfelelő bútorozást. Mivel ez egy sugárzó fűtés, ami alulról adja a meleget, kellemes hőérzetet ad a bentlakók számára. Elsőnek a lábat melegíti fel kényelmesen, de nem ad túlságosan sok hőt fejmagasságban, ezáltal nem nyomja el a meleg az embert. Hősugárzókkal, vagy a radiátorokkal ellentétben nem keringeti a port a helységben – hisz nincs légmozgás vagy magas hőmérséklet -, így bátran lehet akár allergiások szobájában is alkalmazni.

Mire kell figyelni kiépítésekor?

Ha otthonodba elektromos padlófűtést választasz, lehet, hogy ki kell bővítened elektromos hálózatot. Valamint mindenképpen nagy figyelmet kell szentelni az aljzat hőszigetelésre, hogy a fűtőkábel a lehető legnagyobb hatékonysággal működhessen. Emellett fontos a megfelelő burkolat megválasztása is, mert az egyes burkolatok hőáteresztő képessége eltérő, ami nagyban befolyásolhatja a fűtésszámlát és a komfortérzetet.

Például csak olyan laminált parkettát szabad alkalmazni, amit a gyártó engedélyez. Itt figyelembe kell venni, hogy a parkettának kisebb a hőátbocsátási képessége, mint a padlólapnak, tehát jobban szigetel, kevesebb hőt ad át a környezetének.

Fontos tudni, hogy olyan fali termosztátot alkalmazzunk, ami a helység hőmérséklet mérésén túl, a padló hőmérsékletét is méri, így a túl magas hőmérsékletű felület veszélye elkerülhető.

Mindenképpen olyan terméket válasszunk, aminek legalább 10 év garanciával rendelkezik.

Hogyan számoljuk ki, hogy mekkora teljesítményű beltéri fűtőkábelre van szükség?

Elsőként ki kell számolni a ház vagy a szoba hőveszteségét, ami függ a környezet klímájától, a ház szigetelési megoldásától és attól is, hogy új építésű, vagy felújításra szoruló otthonról beszélünk-e. Hogy a komfort érzetünknek a legmegfelelőbb hatékonyságú és teljesítményű elektromos padlófűtést válasszuk, mindenképpen érdemes a kapott hőveszteségre 20-30%-ot rászámolni, hogy ne centizzük ki a megoldás képességeit. Ezután ki kell számolni a fűtendő felület nagyságát, és a kapott értékeket figyelembe véve kell kiválasztani a megfelelő fűtőkábelt.

Arra mindenképpen felhívjuk a figyelmét, hogy ne vásároljon fűtőfilmet, hiszen annak magas a káros elektro-szmog kibocsátása, ami komoly egészségügyi problémákat is okozhat.

Milyen padlófűtést ajánlunk?

elektromos padlófűtés BVFCégünk a BVF H-MAT fűtőszőnyegét ajánlja ügyfeleinknek, ami duplán szigetelt a káros elektro-szmog ellen. Egy öntapadó réteggel is rendelkezik, ami teljes mértékben stabilan tartja a fűtőszőnyeget, amíg a burkolási munkálatok meg nem kezdődnek. Akár közvetlenül az aljzatbetonra is elhelyezhető, és már fedhető is akár csemperagasztóval, akár aljzatkiegyenlítővel.

Beépítésüket követően azonnal igénybe is lehet venni. Sőt, praktikusságának és a többszörös szigetelésének hála, az aljazatbeton nedvesedése, vagy csőtörés esetén is sérülésmentes marad.

A fűtés szezon végén egyetlen gombnyomással áramtalanítható a termosztát használatával és újbóli beüzemelése sem igényel ennél több energiát.

Dupla szenzoros termosztáttal lehetővé válik az elektromos padlófűtés helyiségenkénti vezérlése is. Ez a termosztát méri és limitálja is a levegő és a padló hőmérsékletét, így sosem fog otthona hideg maradni, vagy túlságosan is felmelegedni. Ha komfort-, másodlagos fűtésként használod ezt a megoldást, akkor a termosztátot könnyen át lehet állítani csupán padlóérzékelésre. Ha telefonodról, akár távolról is szeretnéd vezérelni a fűtésedet, vagy előre szeretnéd programozni a szoba kívánt hőfokát, akkor válassz hozzá egy okos termosztátot is.

Megnézem a terméket!