Basic csomag – Levegő-víz hőszivattyú, felület fűtés, hűtés, szellőztetés és intelligens otthon vezérlés

Basic épületgépészet csomagunkban azokat a rendszereket találja, melyek lefedik egy átlagos háztartás hűtés-, fűtés- és szellőztetés igényét korszerű megoldásokkal. A felület- és kazánfűtések, illetve az ablaknyitogatós szellőztetés ideje lejárt, hiszen már megfizethető áron érhetőek el olyan technológiák, melyek a mindennapi élet megkönnyítése érdekében leegyszerűsítik a munkafolyamatokat. Válasszon Ön is a Basic csomagunkat, ha korszerűsítené lakása vagy háza mechanikáját a modern kornak megfelelően, extra, luxus funkciók nélkül.

A Basic csomag tartalma

Fűtés/hűtés

A fűtésrendszer alapját egy levegő-vizes hőszivattyú biztosítja, mely egyrészt előállítja a meleg vizet és letárolja egy HMV tartályban, másrészt egy min. 300 literes puffertartályt megtöltve előre dolgozik a hűtésre vagy a fűtésre. A fűtés a puffer tárolóból nyert padló- és mennyezet fűtés segítségével valósul meg.

A hűtés estében csak a mennyezet hűtés dolgozik, míg a fűtés esetén a padló és a mennyezet fűtés adja a lakás melegét.

A felületfűtés és hűtés egy nagyon jó komfortérzetet biztosító rendszer, a hűtés esetében mindenképpen javasolt a rendszert ellátni egy pára vezérléssel. Ha ugyanis egy felmelegedett lakásban hideg vizet engedünk a mennyezetbe, könnyen előfordulhat hogy a hideg felületen kicsapódik a pára. Egy 30°C fokra felmelegedett lakás esetében, ha a páratartalom 85%, már a 27°C fokos felületen kicsapódhat a pára, így a páravezérlésnek meg kell gátolni, hogy túl sok hideg víz juthasson a falszerkezetben elhelyezett csövekbe. Ennek megoldása érdekében már a Basic csomagunkhoz is kérhet olyan készüléket, ami képes szabályozni a lakásában levő páramennyiséget.

Hogyan végezzük a rendszer kivitelezését?

A fűtésrendszer kialakítása csak előzetesen elkészített méretezés (helyiségenkénti hőigény és hőterhelés számítás), vagy kapott kiviteli terv alapján lehetséges. Ha esetleg még nem rendelkezne pontos mérésekkel, cégünk a kivitelezés kezdete elején mindenképpen elkészíti ezt Önnek, hiszen enélkül nem lehet tökéletes és pontos munkát végezni.

Az igényeinek megfelelően a helyiségeket külön-külön hőmérsékletűre is beállíthatjuk, így további megtakarításokat érhetünk el.A zónavezérlés alkalmazása során azonban bele kell kalkulálni, hogy a felületfűtési rendszerek rendkívül lassú reakciójú rendszerek. Ezért lassabban képesek elérni a kívánt hőfokot, mint például a légcsatornás fűtésrendszerek. Ha Önnek fontos a lakásnak gyors, és még hatékonyabb felmelegítése, válassza a Prestige, vagy Professional csomagunkat.

Szellőztetés a Basic csomag tartalmában

Az épület szellőztetéséről egy nagy hatékonyságú Brookvent hőcserélős központi szellőztető rendszer gondoskodik, melyet a ház, a benne élők száma és természetesen a kiépítendő légcsatorna rendszer ellenállása alapján méretezünk. Minden esetben a Brookvent szellőztetőgéphez a saját rendszerét, a Brookflex légtechnikai rendszer építjük be. Ennek oka az, hogy ezek a rendszerek és kiegészítők több évtizedes tapasztalatunk szerint a legjobbak és legmegbízhatóbbak a piacon.

Hogyan működik a szellőztető rendszer?

A kiépítésre kerülő rendszer alapverziója is figyeli a kilélegzett CO2-t és a lakás páratartalmát, valamint a levegő toxikus tartalmát is (VOC). Az alap rendszerünk is képes a szellőztetés intenzitásának a növelésével egyrészt a CO2 terhelés megszüntetésére, valamint a magas páraterhelés csökkentésére.

A Brookflex légtechnikai rendszer sajátossága, hogy a rendszerben alkalmazott csövek egyaránt antisztatikusak és antibakteriális bevonattal készült flexibilis csövek. Ezen okok miatt a garantáltan nem vonzzák a port vagy a baktériumokat, és a flexibilitása miatt egyszerűbben kiépíthető.

A Basic csomag tartalmában található osztók és a szelepfogadók horganyzott lemezből készült termékek, melyek tömítő gyűrűkkel teszik lég tömörré a rendszert, biztosítva ezzel a jobb légszállítást.

A rendszer alapáron tartalmaz még két flexibilis hangtompítót, melyek csendessé teszik a szobák felé a légcsatornákat.

Minden kiépített szellőztető rendszerünk tartalmaz előszűrő és előfűtő egységet, melyek tisztává, és komfortosabbá teszik az otthonát.

A szellőztetés minden esetben külön légtechnikai rendszerként, külön légcsatornákkal kerül kialakításra, hiszen nem minden esetben csak ott és akkor kell szellőztetni ahol hűteni/fűteni, így minden esetben független egymástól a két gépészeti rendszer.

Intelligens vezérlés

Mi az intelligens szót nem csak a felkapottsága miatt használjuk. Az épületgépészeti Basic csomagunk tartalma egy olyan okos ház központi rendszer, mellyel irányítani tudja az összes hűtő- fűtő-, és szellőztető rendszerét. A fűtési/hűtési és szellőztetési rendszerek vezérlését alapvetően egy teljes értékű, a későbbiekben is szabadon bővíthető vezeték nélküli intelligens otthon vezérlés biztosítja. A vezérlés minden platformon működik (PC, Ipad, Iphone, Android) mobilról, PC-ről vagy tabletről egyaránt vezérelhető.

Hogyan működik az okos vezérlés?

A vezérlés központi egysége begyűjti a szenzoroktól a hőmérsékleti, a pára, a CO2 értékeket és egyezteti a manuálisan, vagy az előre kalibrált értékekkel, majd ennek megfelelően működteti a gépészeti egységeket.

A hőmérséklet szabályzást a szobákban elhelyezett Z-Wave rendszerű termosztátok biztosítják, melyek az intelligens otthon központon keresztül indítják a hőszivattyút és a helyiséghez kapcsolódó motoros szelepeket. Amennyiben a termosztát alapján szükséges a hűtés vagy a fűtés, a szelep kinyit, majd indítja a keringető szivattyút. A rendszer így az adott helyiségbe adja a fűtést, míg a többi helyiségben nem történik meg a meleg víz keringetése.

Alapesetben a nappaliban elhelyezett levegő-minőség ellenőrzőegység folyamatosan figyeli a helyiség ppm (CO2) értékét, valamint a levegő páratartalmát. Amikor kell, akkor fokozza a szellőztető gép intenzitását, hogy ellássa a lakást megfelelő mennyiségű friss levegővel, vagy hogy kiszedje a lakásból a megnövekedett páratartalmat.

A vezérlés ezen kívül ügyel a nagy hidegek alkalmával a szellőztető gép beszívó részének a fagytalanítására ezáltal megóvja a készüléket a meghibásodástól.

Beállításra kerül ezeken kívül egy kapcsoló, mely lehetővé teszi a készülék erősebb fokozatba történő kapcsolását, a fokozott szellőztetést. Ennek akkor van jelentősége, ha pl. a konyhában olyan étel fő, aminek az illata nem kellene, hogy elterjedjen a lakásban. A vezérlés figyeli a zavartalan működést és egy esetleges hiba miatti leálláskor értesítést küld az előre beállított telefonra, de ugyan így értesít, ha a szűrőcsere aktuálissá válik.

A rendszer lehetőséget biztosít úgynevezett “távollét üzemmód” beállítására. Ebben az esetben a szellőztetés nem üzemel és a hőmérsékleti értékek is 3-4°C fokkal alacsonyabb értékre van beállítva, hogy a ház a lehető legtakarékosabb módon üzemeljen. Így már a Basic csomag választása esetén nem csak jelentős időt, de pénzt is megspórolhat magának.

Meleg víz ellátás

A rendszer egy hőszivattyús rendszer, mely egy HMV tartályban letárolja a szükséges meleg vizet, ahonnan az a nap bármely szakában rendelkezésre áll. A rendszert tetszés szerinti méretű HMV tartállyal szereljük fel.

Rendelhető extra kiegészítők

Ha a fent említett funkciók és berendezések nem lennének elegek, készletünkben megtalál számos más eszközt, melyekkel bővítheti lakása tudását.

Aktív párásítás

A fenti rendszer már alap verzióban is tudja a többlet pára kezelését, de a száraz levegő a hosszabb hideg időszakban szinte elkerülhetetlen. Erre nyújt megoldást az aktív párásító, mely a központi légcsatornákon keresztül fúj be párát a száraz levegőjű helyiségekhez, míg azokban a páratartalom el nem éri az előre beállított értéket. A párásító készülék rendelkezik egy aromaadagolóval is, mely gondoskodik az épületben a kellemes illatokról.

Mozgásérzékelős hőmérséklet érzékelők

Lehetőség van és/vagy mozgásérzékelővel kombinált hőmérséklet szenzorokat alkalmazni a hőmérséklet szabályzáshoz. Ezek egyúttal riasztó egységként is funkcionálhatnak és egyetlen gombnyomással lehet élesíteni, amikor a lakók elhagyják az otthonukat (távollét üzemmód).

Automatikus árnyékolás vezérlés

Elektromos redőnyök beépítése esetén lehetséges úgy kialakítanunk a rendszert, hogy mielőtt nyáron a hűtést indítaná a rendszer, előbb megpróbál az árnyékolással gátat vetni a túlmelegedésnek. Ezáltal ismét spórolhatunk magunknak az elektromos áram számláinkon.

Egyéb intelligens otthon vezérlés

Az általunk kínált rendszer nem csak a gépészeti vezérlésre képes, hanem, akár a teljes épület automatizálására, vagy egyes részeinek az irányítására egyaránt kibővíthető. Szinte bármilyen intelligens otthon szabályzás, vezérlés vagy automatizálást meg tudunk valósítani az otthonában.

A Z-Wave rendszer nagy előnye, hogy sokkal biztonságosabb mint egy Wi-Fi alapú rendszer, és vezeték nélküli rendszerként semmi extra kiépítést, vésést, átalakítást nem igényel.

Napelem, napkollektor rendszer

Gépészeti rendszereink üzemeltetési költsége teljes mértékben kinullázható napelemekkel. Vállaljuk a pontos méretezéstől, az engedélyeztetésen át a kivitelezésig minden munkafázisát a napelem rendszer telepítésének. Mind garanciálisan, mind működésileg megbízható termékeket építünk be ez esetben is. Létezik hibrid rendszerünk is mely a napelemet és a napkollektort egyetlen egységben ötvözi. Rendszereink nem csak tetőn, de akár a ma oly divatos üveg korlátokban is elhelyezhetőek.

Összefoglalva, a Basic csomag tartalma:

 • Levegő-víz hőszivattyú
 • Hőcserélős szellőztető rendszer
 • Komfort padló kiegészítő fűtés
 • Teljes értékű intelligens otthon vezérlés (Z-Wave)
 • Fan-Coil légcsatornázható rendszer
 • Fűtési/hűtési puffer tároló
 • HMV tároló és rendszer

A csomag műszaki összetevői

 • Hőszivattyú (fűtés/hűtés): LG vagy Panasonic
 • Fan-Coil: EC motoros, eneriatakarékos
 • Szellőztető gép: Brookvent
 • Légtechnikai rendszer: Brookflex
 • Intelligens otthon vezérlés: Fibaro
 • Puffertároló: Hajdú vagy SunSystem (szigetelt, hőcserélős)
 • HMV tároló: Hajdú vagy SunSystem (szigetelt, hőcserélős)
 • Fűtésvezérlők: MCO Home HeatIt
Árajánlatot kérek!