Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Fűtés, hűtés rendszereink

Fűtés, hűtés rendszereink

A Gazdaságos Otthon Kft. a mai építőipari szabványok alapján épülő házak korszerű és gazdaságos fűtésrendszereit tervezi, forgalmazza és kivitelezi. Rendszereink fejlesztése során nem kisebb cégekkel dolgoztunk együtt - a teljesség igénye nélkül - mint a Brookvent, az LG és a Fibaro. A végeredmény egy minden igényt kielégítő, a piaci átlagnál magasabb komfortot nyújtó, minden mai műszaki és egészségügyi normát messze felülmúló olyan épületgépészeti megoldás, ami a hagyományos megoldások árával versenyképes és ma talán a legjobb ár-érték arányú rendszer. 

Rendszereink nem csak az otthon melegét biztosítják, hanem hűtenek, fűtenek és szellőztetnek. Gondoskodnak a por és pollenmentes levegőről, valamint a levegő páratartalmán és a kilélegzett CO2-n túl a levegő toxikus szennyezésének megfelelő szintű kezeléséről is. 

Ismerje meg rendszereinket, melyek már több család otthonában bizonyították a legmagasabb komfortot.

Kétféle gépészeti csomagot kínálunk, melyek egyaránt fűtenek, hűtenek, szellőztetnek és ezt egy teljes értékű intelligens otthon vezérléssel teszik igazán takarékossá és komfortossá.

A felületfűtés, mint főfűtés a mai 2018-as építési előírásoknak megfelelő házak esetében elvesztette a létjogosultságát, hiszen az előírásoknak megfelelően szigetelt falak és padló hőmérséklete télen azonos a lakás levegőjének a hőmérsékletével, így nincsen sugárzó hideg amit le kell győzni. A mai szabványoknak megfelelő házakban egy átlagos téli napon a fűtés alig pár órát megy és azt is jellemzően éjjel vagy hajnalban, így a padló melege csak álom marad. A felületfűtési rendszerek azon kívül, hogy drágák, még a leg lomhább rendszerek is egyben.

A légcsatornás rendszerek közvetlenül azt a közeget fűtik amiben élünk, így azon kívül hogy jól szabályozhatóak, még gyorsreagálásúk is egyben, valamint a folyamatos körforgásnak köszönhetően szűrt, tiszta, pormentes levegőt biztosítanak.

    A rendszerek kiépítését csak meglévő részletes, helyiségenkénti hőigény és hőterhelés számítás alapján vállaljuk, melyet ha nem készült ilyen számítás, mi is elkészítünk.

Prestige

Rendszerleírás

Fűtés/hűtés

A fűtés alapvetően egy hőszivattyús légcsatornás fűtés, mely azt a közeget fűti, amiben élünk, mégpedig a levegőt. A légfűtés előnye, hogy rendkívül gyors reagálású és jól szabályozható, rövid időn belül érezhető a beállítás hatása.

A légfűtés esetében nincsen huzat és nagy légmozgás, hiszen a rendszer egy szobába jellemzően 50-150 m3 45°C fokos levegőt fúj be a helyiség pillanatnyi hőigényének a függvényében. A légfűtés teljesítménye könnyedén kalkulálható az alábbi képlet alapján:  Q=Vm * cp * ΔT

A befújt levegő mennyisége Vm (m³/h),

A levegő hőmérsékletének emelése ΔT (°C)

levegő hőkapacitása cp ( 0,33Wh/m³))

A képlet alapján kiszámolható, hogy ha 100 m3 (Vm=100 m3/h) levegőt fújunk be egy szobába, melyet 20 °C fokról 45°C (ΔT=25°C)fokra melegítünk, akkor 100 m3/h *  0,33Wh/m³ * 25°C = 825 W. Tehát ha a helyiségnek 825W a hőigénye, akkor óránként 100 m3 45°C fokos levegővel, ki lehet fűteni azt. A régi radiátoros fűtések 2-300 m3 levegőt is megmozgattak óránként, tehát semmivel sem keletkezik nagyobb huzat annál.

A légcsatornákban - amik az állmennyezetben kerülnek elhelyezésre – minden helyiség ágában egy, Belimo damper felel azért, hogy a szoba kapjon, vagy ne kapjon a melegből, hidegből. 

A légfűtés elszívó ága a bejárat folyosójának mennyezetén, a bejárati ajtó közeléből szívja el a fűtendő/hűtendő levegőt, így nem tódul be a lakásba a hideg vagy a meleg ajtónyitáskor. Az elszívási ponton szűrő kerül kialakításra.

A befújási pontokon állítható lamellás rács teszi szabályozhatóvá a befújt levegő irányát, csökkentve ezzel is a huzat kialakulását.

A hőszivattyút, a készülék mérnöki kézikönyvében szereplő valós teljesítményadatok alapján méretezzük a rendszerhez, mégpedig -20 °C fok kinti hőmérsékletű értékkel kalkulálva.

A légcsatornás fűtés belső levegő keringetéses, így a szűrőn keresztül akár óránként kétszer is átszívja a teljes ház levegőmennyiségét, aminek következtében, szinte teljesen pormentes levegőt biztosít a lakásban.

 

Szellőztetés

 

Az épület szellőztetéséről egy nagy hatékonyságú Brookvent hőcserélős központi szellőztető rendszer gondoskodik, melyet a ház, a benne élők száma és természetesen a kiépítendő légcsatorna rendszer ellenállása alapján méretezünk. Minden esetben a Brookvent szellőztetőgéphez a saját rendszerét, a Brookflex légtechnikai rendszer építjük be.

A kiépítésre kerülő rendszer alapverziója is figyeli a kilélegzett CO2-t és a lakás páratartalmát, valamint a levegő toxikus tartalmát is (VOC). Az alap rendszerünk is képes a szellőztetés intenzitásának a növelésével egyrészt a CO2 terhelés megszüntetésére, valamint a magas páraterhelés csökkentésére. 

A Brookflex légtechnikai rendszer sajátossága, hogy a rendszerben alkalmazott csövek egyaránt antisztatikusak és antibakteriális bevonattal készült flexibilis csövek.

Az osztók és a szelepfogadók horganyzott lemezből készült termékek, melyek tömítő gyűrűkkel teszik lég tömörré a rendszert, biztosítva ezzel a jobb légszállítást.

A rendszer alapáron tartalmaz még két flexibilis hangtompítót, melyek csendessé teszik a szobák felé a légcsatornákat.

Minden kiépített szellőztető rendszerünk tartalmaz előszűrő és előfűtő egységet, melyek tisztává, és komfortosabbá teszik az otthonát.

 

Komfortfűtés

Minden általunk elkészített rendszer része az elektromos komfortfűtés, mely a csemperagasztóba ágyazott elektroszmog ellen duplán szigetelt fűtőkábellel valósítunk meg.

A fűtőkábeleket rendszerint a fürdőszobákban, a wc-ben és igény alapján a konyhapult előtt, az étkező asztal alatt, vagy a nappaliban helyezünk el a padlóban.

Minden helyiségben a padlófűtéshez beépítünk egy olyan termosztátot, ami nem csak a szoba hőmérsékletét figyeli, hanem a fűtött padló hőmérsékletét is, így igazán egyszerűen lehet a padló megfelelő komfort hőmérsékletét beállítani.

A komfortfűtés mint a nevében is benne van, nem fő fűtés, hanem csak a komfortérzetet növelendő kiegészítő fűtés minőségében került be a rendszerünkbe. A működtetése, a napi fűtési rutin esetében teljes mértékben kihagyható. 

 

Vezérlés

A fűtési/hűtési és szellőztetési rendszerek vezérlését alapvetően egy teljes értékű, a későbbiekben is szabadon bővíthető vezeték nélküli intelligens otthon vezérlés biztosítja.

A vezérlés minden platformon működik (PC, Ipad, Iphone, Android) mobilról, PC-ről vagy tabletről egyaránt vezérelhető.

A vezérlés központi egysége begyűjti a szenzoroktól a hőmérsékleti, a pára, a CO2 értékeket és egyezteti a manuálisan, vagy az előre kalibrált értékekkel majd ennek megfelelően működteti a gépészeti egységeket.

A hőmérséklet szabályzást a szobákban elhelyezett Z-Wave rendszerű termosztátok biztosítják, melyek az intelligensotthon központon keresztül indítják a hőszivattyút és a helyiséghez kapcsolódó motoros szelepeket. Amennyiben a termosztát alapján szükséges a hűtés vagy a fűtés, a szelep kinyit a légcsatornában majd indítja a hőszivattyút, mégpedig a beállított hőmérséklet szerint erősségű befújással. A hőszivattyú így az adott helyiségbe adja a megfelelő hőmérsékletű levegőt, míg a többi helyiségben nem történik meg a befújás.

 

Alapesetben a nappaliban elhelyezett levegő minősség ellenőrző egység folyamatosan figyeli a helyiség ppm (CO2) értékét, valamint a levegő páratartalmát és amikor kell akkor fokozza a szellőztető gép esetében az elszívás intenzitását, hogy ellássa a lakást megfelelő mennyiségű levegővel, vagy hogy kiszedje a lakásból a megnövekedett páratartalmat.

A vezérlés ezen kívül ügyel a nagy hidegek alkalmával a szellőztető gép beszívó részének a fagytalanítására megóvván ezáltal a készüléket a meghibásodástól.

 

Beállításra kerül ezeken kívül egy kapcsoló, mely lehetővé teszi a készülék erősebb fokozatba történő kapcsolását is. Ennek akkor van jelentősége, ha pl. a konyhában olyan étel fő, aminek az illata nem kellene, hogy elterjedjen a lakásban.

A vezérlés figyeli a zavartalan működést és egy esetleges hiba miatti leálláskor értesítést küld az előre beállított telefonra, de ugyan így értesít, ha a szűrőcsere aktuális.

 

Melegvíz ellátás

A fenti rendszer egy levegő-levegő hőszivattyús rendszer, mely nem alkalmas a melegvíz előállítására, így azt egy külön egységgel oldunk meg.

A meleg vizet egy külön hőszivattyús bojlerrel építjük ki, mely a fenti rendszerektől teljesen külön álló rendszert alkot.

 

Rendelhető extra kiegészítők

Aktív párásítás

A fenti rendszer már alap verzióban is tudja a többlet pára kezelését, de a száraz levegő a hosszabb hideg időszakban szinte elkerülhetetlen. Erre nyújt megoldást az aktív párásító, mely a központi légcsatornákon keresztül fúj be párát a száraz levegőjű helyiségekhez, míg azokban a páratartalom el nem éri az előre beállított értéket.

A párásító készülék rendelkezik egy aromaadagolóval is, mely gondoskodik az épületben a kellemes illatokról.

 

Mozgásérzékelős hőmérséklet érzékelők

Lehetőség van és/vagy mozgásérzékelővel kombinált hőmérséklet szenzorokat alkalmazni a hőmérséklet szabályzáshoz, melyek egyúttal, riasztó egységként is funkcionálhatnak és egyetlen gombnyomással lehet élesíteni, amikor a lakók elhagyják az otthonukat.

 

Automatikus árnyékolás vezérlés

Elektromos redőnyök beépítése esetén lehetséges úgy kialakítanunk a rendszert, hogy mielőtt nyáron a hűtést indítaná a rendszer, előbb megpróbál az árnyékolással gátat vetni a túlmelegedésnek.

 

Egyéb intelligens otthon vezérlés

Az általunk kínált rendszer nem csak a gépészeti vezérlésre képes, hanem, akár a teljes épület automatizálására, vagy egyes részeinek az irányítására egyaránt kibővíthető. Szinte bármilyen intelligens otthon szabályzás, vezérlés vagy automatizálást meg tudunk valósítani az otthonában. A Z-Wave rendszer nagy előnye, hogy sokkal biztonságosabb mint egy wi-fi alapú rendszer és vezeték nélküli rendszerként semmi extra kiépítést, vésést, átalakítást nem igényel.

 

Napelem rendszer

Gépészeti rendszereink üzemeltetési költsége teljes mértékben kinullázható napelemekkel. Vállaljuk a pontos méretezéstől, az engedélyeztetésen át a kivitelezésig minden munkafázisát a napelem rendszer telepítésének. Mind garanciálisan, mind működésileg megbízható termékeket építünk be ez esetben is. Rendszereink nem csak tetőn, de akár a ma oly divatos üveg korlátokban is elhelyezhetőek.

 

A csomag tartalma

 • Levegő-levegő légcsatornás hőszivattyú
 • Hőcserélős szellőztető rendszer
 • Komfort elektromos kiegészítő fűtés
 • Teljes értékű intelligens otthon vezérlés (Z-Wave)
 • Hőszivattyús melegvíz ellátó rendszer

 

A csomag műszaki összetevői

 • Hőszivattyú (fűtés/hűtés):              LG
 • Hőszivattyús bojler:                         Ariston
 • Szellőztető gép:                              Brookvent
 • Légtechnikai rendszer:                   Brookflex
 • Intelligens otthon vezérlés:             Fibaro
 • Komfort fűtés:                                 BVF
 • Fűtésvezérlők:                                MCO Home

Professional

Rendszerleírás

Fűtés/hűtés

 

A fűtésrendszer alapját egy levegő-vizes hőszivattyú biztosítja, mely egyrészt előállítja a meleg vizet és letárolja egy HMV tartályba, másrészt egy min. 500 literes puffert megtöltve előre dolgozik a hűtésre vagy a fűtésre.

A fűtés a puffer tárolóból nyert felületfűtéssel, valamint egy központi légcsatornás fan-coil segítségével valósul meg.

A hűtés estében csak a légcsatornás rendszer dolgozik, míg a fűtés esetén főfűtésként a légcsatornás Fan-Coil rendszer adja a lakás melegét, viszont komfortfűtésként a padlófűtés is jelen van.

Légfűtés/hűtés esetében a Prestige verziónál leírtak szerint kerül méretezésre a rendszer, aminek mind működése, mind a teljesítménye azonos azzal. A működési elvben van annyi különbség, hogy míg a Prestige rendszernél közvetlenül a hőszivattyú belső hőcserélője adja a szükséges hőt, addig a Fan-Coil esetében a hőszivattyú egy puffert tölt és a Fan-Coil az abból nyert hőt hasznosítja. Előbbit a klímagáz, utóbbit a puffer vize hűti/fűti.

Szellőztetés

Az épület szellőztetéséről egy nagy hatékonyságú Brookvent hőcserélős központi szellőztető rendszer gondoskodik, melyet a ház, a benne élők száma és természetesen a kiépítendő légcsatorna rendszer ellenállása alapján méretezünk. Minden esetben a Brookvent szellőztetőgéphez a saját rendszerét, a Brookflex légtechnikai rendszer építjük be.

A kiépítésre kerülő rendszer alapverziója is figyeli a kilélegzett CO2-t és a lakás páratartalmát, valamint a levegő toxikus tartalmát is (VOC). Az alap rendszerünk is képes a szellőztetés intenzitásának a növelésével egyrészt a CO2 terhelés megszüntetésére, valamint a magas páraterhelés csökkentésére.

A Brookflex légtechnikai rendszer sajátossága, hogy a rendszerben alkalmazott csövek egyaránt antisztatikusak és antibakteriális bevonattal készült flexibilis csövek.

Az osztók és a szelepfogadók horganyzott lemezből készült termékek, melyek tömítő gyűrűkkel teszik lég tömörré a rendszert, biztosítva ezzel a jobb légszállítást.

A rendszer alapáron tartalmaz még két flexibilis hangtompítót, melyek csendessé teszik a szobák felé a légcsatornákat.

Minden kiépített szellőztető rendszerünk tartalmaz előszűrő és előfűtő egységet, melyek tisztává, és komfortosabbá teszik az otthonát.

A szellőztetés minden esetben külön légtechnikai rendszerként, külön légcsatornákkal kerül kialakításra, hiszen nem minden esetben csak ott és akkor kell szellőztetni ahol hűteni/fűteni, így minden esetben független egymástól a két gépészeti rendszer.

 

Komfortfűtés

Minden általunk elkészített rendszer része a padlófűtés mint komfortfűtés, mely egy hagyományos, aljzatbetonba lefektetett, adott helyiségre méretezett „csőkígyóval„ valósítunk meg. A köröket olyan motoros szelepekkel látunk el, melyek a padló hőmérsékletére éppen úgy szabályozhatóak, mint a helyiség levegőjének a hőmérsékletére.

A padlófűtést rendszerint a fürdőszobákban, a wc-ben és igény alapján a konyhapult előtt, az étkező asztal alatt, vagy a nappaliban helyezünk el a padlóban.

Minden helyiségben a padlófűtéshez beépítünk egy olyan termosztátot, ami nem csak a szoba hőmérsékletét figyeli, hanem a fűtött padló hőmérsékletét is, így igazán egyszerűen lehet a padló megfelelő komfort hőmérsékletét beállítani.

A komfortfűtés mint a nevében is benne van, nem fő fűtés, hanem csak a komfortérzetet növelendő kiegészítő fűtés minőségében került be a rendszerünkbe. A működtetése, a napi fűtési rutin esetében teljes mértékben kihagyható.

 

Vezérlés

A fűtési/hűtési és szellőztetési rendszerek vezérlését alapvetően egy teljes értékű, a későbbiekben is szabadon bővíthető vezeték nélküli intelligens otthon vezérlés biztosítja.

A vezérlés minden platformon működik (PC, Ipad, Iphone, Android) mobilról, PC-ről vagy tabletről egyaránt vezérelhető.

A vezérlés központi egysége begyűjti a szenzoroktól a hőmérsékleti, a pára, a CO2 értékeket és egyezteti a manuálisan, vagy az előre kalibrált értékekkel majd ennek megfelelően működteti a gépészeti egységeket.

A hőmérséklet szabályzást a szobákban elhelyezett Z-Wave rendszerű termosztátok biztosítják, melyek az intelligensotthon központon keresztül indítják a hőszivattyút és a helyiséghez kapcsolódó motoros szelepeket. Amennyiben a termosztát alapján szükséges a hűtés vagy a fűtés, a szelep kinyit a légcsatornában majd indítja a keringető szivattyút és a Fan-Coil központi egységét mégpedig a beállított hőmérséklet szerint erősségű befújással. A rendszer így az adott helyiségbe adja a megfelelő hőmérsékletű levegőt, míg a többi helyiségben nem történik meg a befújás.

Alapesetben a nappaliban elhelyezett levegő minőség ellenőrző egység folyamatosan figyeli a helyiség ppm (CO2) értékét, valamint a levegő páratartalmát és amikor kell akkor fokozza a szellőztető gép esetében az elszívás intenzitását, hogy ellássa a lakást megfelelő mennyiségű levegővel, vagy hogy kiszedje a lakásból a megnövekedett páratartalmat.

A vezérlés ezen kívül ügyel a nagy hidegek alkalmával a szellőztető gép beszívó részének a fagytalanítására megóvván ezáltal a készüléket a meghibásodástól.

Beállításra kerül ezeken kívül egy kapcsoló, mely lehetővé teszi a készülék erősebb fokozatba történő kapcsolását, a fokozott szellőztetést. Ennek akkor van jelentősége, ha pl. a konyhában olyan étel fő, aminek az illata nem kellene, hogy elterjedjen a lakásban.

A vezérlés figyeli a zavartalan működést és egy esetleges hiba miatti leálláskor értesítést küld az előre beállított telefonra, de ugyan így értesít, ha a szűrőcsere aktuális.

 

Melegvíz ellátás

A rendszer egy hőszivattyús rendszer, mely egy HMV tartályban letárolja a szükséges meleg vizet, ahonnan az a nap bármely szakában rendelkezésre áll. A rendszert tetszés szerinti méretű HMV tartállyal szereljük fel.

 

Rendelhető extra kiegészítők

 

Aktív párásítás

A fenti rendszer már alap verzióban is tudja a többlet pára kezelését, de a száraz levegő a hosszabb hideg időszakban szinte elkerülhetetlen. Erre nyújt megoldást az aktív párásító, mely a központi légcsatornákon keresztül fúj be párát a száraz levegőjű helyiségekhez, míg azokban a páratartalom el nem éri az előre beállított értéket.

A párásító készülék rendelkezik egy aromaadagolóval is, mely gondoskodik az épületben a kellemes illatokról.

 

Mozgásérzékelős hőmérséklet érzékelők

Lehetőség van és/vagy mozgásérzékelővel kombinált hőmérséklet szenzorokat alkalmazni a hőmérséklet szabályzáshoz, melyek egyúttal, riasztó egységként is funkcionálhatnak és egyetlen gombnyomással lehet élesíteni, amikor a lakók elhagyják az otthonukat.

 

 

Automatikus árnyékolás vezérlés

Elektromos redőnyök beépítése esetén lehetséges úgy kialakítanunk a rendszert, hogy mielőtt nyáron a hűtést indítaná a rendszer, előbb megpróbál az árnyékolással gátat vetni a túlmelegedésnek.

 

Egyéb intelligens otthon vezérlés

Az általunk kínált rendszer nem csak a gépészeti vezérlésre képes, hanem, akár a teljes épület automatizálására, vagy egyes részeinek az irányítására egyaránt kibővíthető. Szinte bármilyen intelligens otthon szabályzás, vezérlés vagy automatizálást meg tudunk valósítani az otthonában.

A Z-Wave rendszer nagy előnye, hogy sokkal biztonságosabb mint egy wi-fi alapú rendszer és vezeték nélküli rendszerként semmi extra kiépítést, vésést, átalakítást nem igényel.

 

Napelem, napkollektor rendszer

Gépészeti rendszereink üzemeltetési költsége teljes mértékben kinullázható napelemekkel. Vállaljuk a pontos méretezéstől, az engedélyeztetésen át a kivitelezésig minden munkafázisát a napelem rendszer telepítésének. Mind garanciálisan, mind működésileg megbízható termékeket építünk be ez esetben is. Létezik hibrid rendszerünk is mely a napelemet és a napkollektort egyetlen egységben ötvözi. Rendszereink nem csak tetőn, de akár a ma oly divatos üveg korlátokban is elhelyezhetőek.

 

A csomag tartalma

 • Levegő-víz hőszivattyú
 • Hőcserélős szellőztető rendszer
 • Komfort padló kiegészítő fűtés
 • Teljes értékű intelligens otthon vezérlés (Z-Wave)
 • Fan-Coil légcsatornázható rendszer
 • Fűtési/hűtési puffer tároló
 • HMV tároló és rendszer

 

A csomag műszaki összetevői

 • Hőszivattyú (fűtés/hűtés):              LG vagy Panasonic
 • Fan-Coil:                                        EC motoros, eneriatakarékos
 • Szellőztető gép:                             Brookvent
 • Légtechnikai rendszer:                  Brookflex
 • Intelligens otthon vezérlés:            Fibaro
 • Puffertároló:                                   Hajdú vagy SunSystem (szigetelt, hőcserélős)
 • HMV tároló:                                   Hajdú vagy SunSystem (szigetelt, hőcserélős)
 • Fűtésvezérlők:                               MCO Home

 

Kérjen személyre szabott ajánlatot most!

 

Árukereső.hu Hővisszanyerő egység az Árukeresőn